WENEN TIP 10: DONAU

De Donau is de langste rivier van West-Europa. De Donau ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en mondt uit in de Zwarte Zee. In totaal zijn er tien landen die toegang hebben tot de Donau. Bij vier van deze landen is de rivier ook de staatsgrens. De rivier is 2888 kilometer lang.

De Donau is dan ook een belangrijke rivier voor de stad Wenen. Het is zelfs de levensader van de Oostenrijkse hoofdstad. Naast Wenen zijn er nog veel steden die hun bestaan of groei te danken aan deze lange rivier. Denk bijvoorbeeld aan Boedapest, Bratislava en Belgrado. Alledrie zijn het steden die uiteindelijk konden uitgroeien tot hoofdsteden van het land waarin zij liggen.

Het mag duidelijk zijn dat de Donau een belangrijk rol speelt in de stad. Zelfs componisten gebruikten de ‘Schöne Blaue Donau’ in enkele van hun stukken. De Donau heeft Wenen veel gebracht. Als bezoeker zijn er een aantal activiteiten mogelijk op en aan de enorme rivier. Op deze pagina laten we een aantal aspecten van Wenen de revue passeren die onlosmakelijk verbonden zijn met de rivier.

Rondvaarten

Er zijn in de stad Wenen verschillende rederijen die rondvaarten organiseren op de Donau. Dit kan een rondvaart van een uur, maar ook een hele dag. Daarnaast zijn er verschillende soorten cruises op de Donau. Bekend zijn de Donau-cruises tussen de twee hoofdsteden van Oostenrijk en Hongarije: Wenen en Boedapest. Het is in ieder geval een leuke ervaring om de stad Wenen te aanschouwen vanaf het water. Een rondvaartboot is daar een prima object voor. Bovendien hebben de meeste boten een gids of audiogids die van alles vertelt over de zaken die de gasten vanaf het water voorbij zien komen.

Bekijk hier de verschillende boottochten in Wenen

Rondvaart op de Donau

Donau City

Het is goed wonen op niveau aan de oevers van de Donau. Zeker de wijk Donau City neemt de opmerking ‘wonen op hoog niveau’ wel heel letterlijk. Deze wijk is gebouwd in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw en kenmerkend is de moderne architectuur. De hoogste gebouwen zorgen ervoor dat je hier op hoog niveau kunt wonen. Het is ook wat dat betreft een echte toplocatie in de stad. Bovenal is Donau city het moderne gezicht van de klassieke stad Wenen. Hier kun je zien dat stad is meegegroeid in zijn tijd.

Het was de bedoeling dat deze wijk een gezamenlijk EXPO zou organiseren met Boedapest. Echter is het nooit zover gekomen. De plannen waren al wel vergevorderd, waardoor het terrein vrij kwam om Donau city op te ontwikkelen.

Het grootste deel van deze wijk heeft een commerciële bestemming, maar toch is 20 procent van de wijk ook residentieel. Tot 2012 was de bevolking van deze stad in een stad ongeveer 7.500 mensen groot, maar na uitbreiding van de wijk in 2012 wonen hier zo’n 15.000 mensen. In 2016 zijn de Danube Flats voltooid en daarmee is Donau City ‘af’. Naast dat er mensen wonen in dit district zijn er veel grote internationale bedrijven die hier kantoor houden. Daarmee is het belangrijkste zakelijke centrum van de stad en het land.

Liefhebbers van hedendaagse architectuur moeten zeker dit gedeelte van Wenen bezoeken. Overigens heb je ook vanaf de oevers van de Donau aan de overkant een prachtig uitzicht op Donau City.

Donau City

Donau Insel

Donau Insel is een eiland dat midden in de rivier gelegen is. Het best wel een flink eiland met een lengte van ruim 21 kilometer. Wat de breedte betreft is het wat minder. Deze is 70 tot 210 meter. Een smal lang eiland dus. Het eiland is vooral geliefd vanwege de recreatieve voorzieningen. Zo kun je er tal van verschillende sportieve activiteiten ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan skeeleren, rolschaatsen, fietsen, zwemmen en kanoën. Ook dit eiland beschikt over een strand dat in de volksmond bekend is onder de naam ‘Copa Cagrana’, waarmee een duidelijke knipoog wordt gemaakt naar de Braziliaanse Copacabana. Cagrana verwijst baar het district Kagran waar het eiland deel van uitmaakt. Ook naaktrecreanten kunnen hier terecht op één van de twee verscholen naaktstranden.

Het eiland is vrij bekend vanwege het festival dat hier jaarlijks wordt georganiseerd. Het ‘Donauinselfest’ trekt jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers en daarmee is het grootste festival van Europa. Behalve in 2008, toen Oostenrijk met Zwitserland het EK voetbal organiseerde vind festival elk jaar plaats aan het einde van de maand juni. In 2008 werd de datum verschoven naar september. Drie dagen lang kunnen bezoekers van het festival genieten van een uitgebreid aanbod van cultuur en muziek.
Naast het festival worden er ook weleens concerten gegeven door grote wereldacts. Zo heeft Madonna hier ooit voor een kleine 60.000 man opgetreden.

De Donau Insel is een uniek stukje Wenen waar veel te doen is. Tijdens je verblijf in Wenen doe je jezelf een groot plezier om tijd te reserveren voor een bezoek aan dit geweldige eiland op de Donau.

Strandbar Hermann

Tijdens het voorjaar en de zomer is Strandbar Hermann de ‘place to be’ aan de Donau. Het Weense uitgaansleven beschouwt deze plaats als een belangrijke plek. De bar is er dan ook zeer goed in geslaagd om een strandomgeving te creëren aan de oevers van de rivier. Oostenrijk zelf is volledig omringd door land en natuurlijke stranden zijn er dan ook niet. Bij Strandbar Hermann kun je wel lekker met je voeten in het zand. Als je het strand zou willen omschrijven komen naast zand ook de retro deckchairs, lekkere cocktails en het speciaalbier naar voren.

Het is wel wat aan de prijzige kant, maar voor een toplocatie in een Europese hoofdstad valt het eigenlijk wel weer mee. Op de warme dagen draaien Dj’s ook veelvuldig hun setjes weg. Het is dan tot in de kleine uurtjes een gezellige boel.

Strandbar Hermann