WENEN TIP 4: INNERE STADT

Het hart van Wenen wordt gevormd door de Innere Stadt. Letterlijk vertaald betekent dit ‘binnenstad’. Het is het eerste district van Wenen en beslaat het oude centrum van de stad. De hedendaagse indeling van de Innere Stadt is vooral in de middeleeuwen ontstaan. Dit is de enige wijk met middeleeuwse straten en pleinen, want tot halverwege de negentiende eeuw was Wenen niet veel groter dan dit deel dan de stad. De Innere Stadt telt vrij veel bezienswaardigheden en noemenswaardige plekjes. Daarnaast is dit dé plek in Wenen om te gaan winkelen.

Innere Stadt

Rathaus

Het Stadhuis van Wenen, het ‘Rathaus’ is een prachtig neogotisch bouwwerk dat te vinden is in de Innere Stadt. Zowel het stadsbestuur als het bestuur van de deelstaat Wenen zijn hier gehuisvest. Dit gebouw wordt ook wel het ‘Neues Rathaus’ genoemd. Dit komt omdat er in de stad ook een ‘Altes Rathaus’ is.

Het gebouw werd gerealiseerd in 1883 na een periode van 11 jaar bouwen. Dit stadhuis vertoon overigens een enorme gelijkenis met het stadhuis van de Belgische hoofdstad Brussel. Opvallend aan het Rathaus is, naast de neogotische stijl, de grote centrale toren die 98 meter hoog is. Bovenop deze toren staat een beeld geplaatst van de ‘rathausmann’. Dit beeld prijkt daar sinds 1892 en geldt tegenwoordig als het symbool van Wenen. Door het toevoegen van dit beeld werd de toren hoger dan de nabijgelegen Votiefkerk die 99 meter hoog is. Iets wat keizer Joseph I destijds wilde voorkomen toen het Rathaus werd gebouwd.

Stephansdom

De Innere Stadt staat vol met prachtige gebouwen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Stephansdom. Deze rooms-katholieke kathedraal is de zetel van de aartsbisschop van het Oostenrijkse aartsbisdom Wenen. De dom is wel 107 meter lang en maar liefst 34 meter breed. Daarmee is het de grootse kathedraal van Oostenrijk en ook één van de belangrijkste gotische gebouwen van het land.

Aanvankelijk was de kathedraal een parochiekerk gewijd aan de martelaar Stefanus. Hiermee is ook meteen duidelijk waar de dom haar naam aan te danken heeft. De oudste delen van het kerkgebouw dateren uit 1147 en werden gebouwd in opdracht van de bisschop van Passau. Sinds 1365 is de kerk een dom en nog eens honderd jaar later werd het bisdom Wenen een feit en mocht de kerk zich ook kathedraal noemen. Sinds 1723 is het gebouw ook de zetel van het bisdom.

Opmerkelijk aan de buitenzijde is de enorme toren van bijna 137 meter hoog en de drie andere torens springen erg in het oog. Ook de prachtige driehoekige structuur op de daken van de kerk vallen op. Je kunt trouwens ook betalen met de kerk, want op de Oostenrijkse munt van tien eurocent staat de kerk afgebeeld.

Stephansdom

Graben

Als je in de Weense Innere Stadt bent kom je ongetwijfeld ook op de historische straat Graben terecht. Al rond 1220 werd deze straat aangelegd door de toenmalige hertog Leopold VI. Dat gebeurde toen hij de stad wilde uitbreiden en een oude Romeinse gracht daarvoor liet dempen. Ondanks dat de straat al een lange geschiedenis heeft zijn de meeste gebouwen een stuk jonger. Zij dateren uit de negentiende eeuw en werden gerealiseerd toen de straat werd verbreed. Naast dat deze brede promenade een uittestende plek is om bijvoorbeeld lekker op een terras te gaan zitten, zijn er ook een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo zijn de huizen aan de straat variabel in architectuur. Zo zijn er panden in barok, maar ook in jugendstil en in modernistische architectuur.

In de straat staan ook nog een aantal mooie beelden. De Pestsäule is een pestzuil die redelijk centraal in Graben te vinden is. Tijdens de pestepidemie van 1679 stierven er 100.000 inwoners van de Oostenrijkse hoofdstad aan deze dodelijke ziekte. De keizer was wanhopig en machteloos en besloot te gaan bidden en na de epidemie werd dit monument opgericht. Er staan een aantal mooie fonteinen in de straat waar ook mooie standbeelden de waterpartijen sieren.

Graben is een voor Wenen belangrijk winkelgebied. Op Graben zelf en straten die uitkomen op Graben zijn diverse winkels gesitueerd.

Volksgarten

Het stadspark van de Weense binnenstad is de ‘Volksgarten’. In vroegere jaren was dit het park waar de edele bewoners van Wenen zich graag begaven. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de elegante uitstraling van het park.

In het park zijn een aantal mooie bezienswaardigheden te vinden, zoals de Theseus Tempel, het Elisabethmonument en het Grillparzermonument. Het park kon er komen nadat Napoleon de Burgbastei die hier eerst stond heeft laten verwijderen. Door de afbraak van dit bastion kwam er ruimte vrij waar sinds 1823 de Volksgarten werd geopend. In 1857 werd het park nog groter nadat de laatste resten van het bastion waren verwijderd.

Volksgarten

Michaelerplatz

De Michaelerplatz behoort tot de mooiste plekken in de oude binnenstad van Wenen. Wat op dit plein meteen opvalt zijn de prachtige gebouwen die zijn verrezen in neobarokke stijl. Het meest opvallend is Michaelertor, de toegangspoort tot de overkoepelde Michaelertrakt. Deze Michaelertrakt is een zeer uitbundige vleugel van het keizerlijk paleis. Opmerkelijk hieraan zijn de muurfonteinen met markante standbeelden.

Ook het Looshaus is hier te vinden. Hier valt de contrasterende architectuur op van het gebouw uit 1911. Waar er hier veel traditionele barokke gebouwen zijn is dit juist een voor die tijd modern gebouw met een art-Deco-achtige uitstraling.

De Michealerkirche is één van de interessante bezienswaardigheden die hier te vinden is. De oudste delen van de kerk gaan terug tot 1221 en de verschillende architecturale stijlen die er in de loop der eeuwen zijn bijgebouwd maken het een bijzondere kerk. Er zijn een aantal ruïnes te vinden van een Romeins huis en funderingen uit de Middeleeuwen.

Ankeruhr

Op de Hoher Markt is het Ankeruhr te bewonderen. Dit is een grote klok die is ontworpen in jugendstil-stijl. De klok vormt een soort van toegangspoort van een kleine steeg waar hij beide zijden van de steeg verbindt. De klok dateert uit 1917 en werd gemaakt in opdracht van de verzekeringsmaatschappij Anker. Dat verklaart ook meteen de naam van de prachtige klok.

Wat de klok zo leuk maakt is een verguld figuurtje dat om het uur verschijnt terwijl orgelmuziek klinkt. De figuren zijn elke keer verschillende historische figuren en wanneer de klok twaalf uur slaat verschijnen alle twaalf de figuren. De beste tijd is dus ook om rond de middag of middernacht om de klok te bewonderen.

Ankeruhr