WENEN TIP 8: KOFFIEHUIZEN

Wenen kent een enorm sterke koffiecultuur. Niet alleen drinkt men graag een lekker bakje koffie, maar is het gezamenlijk genieten van koffie vooral ook een sociale aangelegenheid. Dat gebeurt bij voorkeur in één van de prachtige koffiehuizen die Wenen telt. Veel van deze koffiehuizen kennen een lange traditie in de stadscultuur. Naast een groot assortiment van verschillende soorten koffie wordt er vaak ook wat lekkers gegeten bij de koffie. Een duidelijke voorkeur hierbij hebben zoetigheden zoals taart en koek, maar ook hartige lekkernijen worden volop geserveerd.

Wiener Melange

De Wiener melange is een bekende koffievariant die de naam draagt van de Oostenrijkse hoofdstad. Feitelijk gezien er twee varianten van deze drank. Zo is er een warme variant op basis van ei en een koude op basis van roomijs.

Bij de eerste variant wordt er een schuim geklopt met een halve eidooier en een eetlepel kristalsuiker. Deze schuim wordt vermengd met een kop warme koffie en bovenop het mengsel wordt nog slagroom gedaan met wat cacaopoeder. Dit de versie van het warme drankje zoals wij het meestal wel kennen. Vaak wordt bij ons het opgeklopte eidooier alleen vervangen door een zakje instant Wiener melange, maar het origineel kun je in Wenen zeker proeven.

Bij de variant met roomijs wordt er warme koffie met een eetlepel honing en kristalsuiker vermengd. Dit wordt afgekoeld in de koelkast. Daarna wordt deze koffie over een bolletje roomijs gegoten en ook deze variant wordt afgewerkt met een toef slagroom en cacaopoeder.

De eerste keer dat de warme variant werd gemaakt, was in 1830 in Wenen. Vandaar dat deze koffie de naam van de Oostenrijkse hoofdstad draagt.

Café Sacher

Een mooi authentiek Weens koffiehuis is Café Sacher. Naast dat je hier kunt genieten van een uitstekende koffie, kan je hier ook een lekkere punt van de beroemde ‘Sachertorte’ laten vergezellen met je koffie. Houd er wel rekening mee dat de taart vrij machtig is daarmee een ontbijt een lunch al voor een groot deel kan invullen.

Café Sacher is een naast een café ook een hotel. En dan nog wel eentje met vijf sterren. Het café heeft sinds haar bestaan beroemde gasten gehad. Zo hebben Grace Kelly, John F Kennedy, Romy Schneider, John Lennon en nog vele andere beroemdheden hier een bakkie troost gedronken. Ook is het café een locatie geweest in de Engelse topfilm ‘The Third Man’ uit 1949. De film speelde zich voor een groot deel in Wenen af en het hoofdkarakter van de film logeerde in het hotel dat bij Café Sacher hoort.

Café Sacher is niet het goedkoopste plekje van Wenen, maar je krijgt er dan wel een mooie statige authentieke omgeving met een roemrijke geschiedenis voor terug bij wanneer je hier een kop koffie nuttigt. Bovendien is de koffie nog altijd een stuk betaalbaarder dan de kamers van het hotel.

Sachertorte

Café Central

Sinds 1876 is Café Central een begrip in wenen. Het café is de te vinden in de Innere Stadt aan de Herrengasse 14. Het was één van de eerste koffiehuizen in Wenen en speelt dan ook belangrijke rol bij de totstandkoming van deze typische Weense koffiehuiscultuur. Hier hebben verschillende beroemdheden een kop koffie gedronken. Het kan zo maar zijn dat Leon Trotski en Sigmund Freud hier samen aan een tafel hebben gezeten en onder het genot van een bakje koffie hebben gediscussieerd over hun interesses. Ze waren in ieder geval regelmatig te gast in dit etablissement. De roemrijke geschiedenis en het feit dat het café aan de wieg staat van de koffiehuiscultuur van Wenen, maken deze plek een favoriete locatie voor toeristen om te genieten van bijvoorbeeld een lekkere Wiener Melange.

Het koffiehuis is ondergebracht in een mooi pand dat neobarokke stijlelementen heeft. Het interieur van Café Central straalt klasse uit en komt erg indrukwekkend over op de bezoekers van dit café.

Aïda

Delicatessenzaak Aïda mag niet ontbreken op onze pagina over de Weense koffiehuizen. Dit etablissement heeft meerdere vestigingen is voor bekend om zijn pralines en ook zijn gebak. Ook hebben ze een brede variatie van strudels in hun aanbod. Natuurlijk is er de klassieke Apfelstrudel, maar ze hebben ook varianten als de kaasstrudel en abrikoosstrudel. De geschiedenis van dit koffiehuis begint in 1883 wanneer Josef Prausek Aïda begint. Deze van oorsprong Boheemse bakker heeft met zijn zaak een enorme bijdrage geleverd aan de cultuur van koffiehuizen. Nog voor het begin van Wereldoorlog Twee had Aida maar liefst 11 winkels in Wenen. Tegenwoordig is Aïda met vestigingen in meerdere landen een begrip geworden en een visitekaartje voor de Weense koffietraditie. Nog altijd is het florerende bedrijf in handen van inmiddels alweer de vierde generatie van de familie Prausek.

Naast dat je er kun genieten van een lekker gebakje en een bakje koffie, kun je er ook leuke lekkernijen kopen die je mee kunt nemen naar huis. Zo hebben ze hun eigen merk koffiebonen en worden de pralines veel als souvenir verkocht.

Demel

Koffie en gebak gaan goed samen. Daarom is Demel een begrip in Wenen. Vooral de Apfelstrudel van deze bakkerij is beroemd. De beste banketbakkers van de stad werken hier en zij produceren een gevarieerd aanbod van patisserie. Dat gaat van Sachertorte tot kleine petitfours en lekker koekjes. Alleen al de etalage van deze bakkerij zorgt ervoor dat je moet stoppen om hier naar binnen te gaan. Als je de etalage ziet waan je je even 150 jaar terug in de tijd. De manier hoe de lekkernijen hier zijn gepresenteerd doet klassiek aan.

De bakkerij bestaat al sinds 1786 en was oorspronkelijk een zoetwarenfabriek. Zelfs Keizer Franz Jozef I was hier klant. Het leuke is dat je in deze bakkerij ook een lekker kop koffie kunt nuttigen en om zo de ultieme koffiehuiscultuur van Wenen te ervaren.

Demel