WENEN TIP 9: WEENSE STAATSOPERA

De Wiener Staatsoper is een begrip in Wenen, maar ook ver daarbuiten. Deze opera kent al een lange geschiedenis en is het belangrijkste operahuis van Oostenrijk. Het gebouw zelf is van grootse schoonheid. Zekers de balkons ogen zeer mooi. Ook de buitenzijde van het gebouw mag er zijn. Neem daarbij nog het uitermate bekwame operagezelschap dat hier stukken ten uitvoering brengt en je hebt een geweldige attractie voor de stad Wenen.

Geschiedenis

De K.K. Hofoper werd ontworpen door de architecten Edward van der Nüll en August Sicard von Sicardsburg. De bouw ervan begon in 1861 en de eerste opera werd op 25 mei 1869 uitgevoerd. De bijnaam van de opera was het ‘verzonken schip’. Deze niet flaterende naam was te danken aan het feit dat de straat waaraan de opera was gesitueerd, de Ringstraße, een meter hoger kwam te liggen dan initieel gepland. Hierdoor leek de opera weg te zinken in de grond. Om deze reden was er ook veel kritiek om de uitstraling van het gebouw. De architecten trokken dit erg aan. Van der Nüll pleegde zelfs zelfmoord en von Sicardsburg stierf slechts 10 weken later aan tuberculose. Natuurlijk is deze ziekte niet te linken aan de kritiek, maar het geeft wel aan dat de architecten weinig eer voor hebben ontvangen tijdens de constructie. Beide architecten hebben om die reden de opening niet mee mogen maken.

De eerste voorstelling op 15 mei 1869 was een vertolking van de opera Don Giovanni van Mozart. Met de val van het keizerrijk in 1920 veranderde de naam van de opera in haar huidige naam ‘Wiener Staatsoper’. Een ander dieptepunt vond plaats aan het einde van Wereldoorlog Twee toen Amerikaanse troepen het gebouw aanzagen voor een ander gebouw en de opera slachtoffer werd van een flink bombardement waardoor het operahuis bijna volledig werd verwoest. De huidige versie van de opera dateert dan ook uit 1955. Tien jaar werd erover gedaan om het gebouw weer in volle glorie te herstellen. Opvallend is dan ook de stijl van de jaren vijftig van de vorige eeuw die de boventoon voert. Voor het interieur werd gekozen voor een zaal in hoefijzervorm met als materiaal voornamelijk hout. Dit heeft enorm bijgedragen tot de fantastische akoestiek in de zaal. De façade, de hoofdingang en de grote trappen hebben de verwoestende brand van het bombardement wel overleefd en dateren terug naar de oorspronkelijke bouw.

Op 5 november werd de opera officieel weer geopend met een voorstelling van Fidelio van Beethoven. Een lange traditie is ook de operabal dat jaarlijks op Aswoensdag wordt georganiseerd. Het bijwonen van dit evenement is niet goedkoop. Voor de prijs van een loge kun je ook bijna een middenklasse auto kopen.

Weense Staatsopera

Tegenwoordig

De opera is nog steeds in gebruik. Door de jaren heen hebben de beste dirigenten hier gewerkt en houdt het gezelschap jaarlijks meerdere voorstellingen. De zaal heeft 1709 zitplaatsen. Daarnaast zijn er ook nog een 567 staanplaatsen en 4 rolstoelplaatsen.
Het operaseizoen loopt van 1 september tot 30 juni. En de voorstellingen zijn telkens opera- of balletvoorstellingen. Dat alles gaat altijd onder de begeleiding van het Wiener Philamoniker. Ook wordt er rekening gehouden met de kleinsten. Op het dak van de opera is tegenwoordig een kindertent voorzien waar verschillen kinderopera’s ten uitvoering worden gebracht. Een mooie manier om kinderen in aanraking te laten komen met deze eeuwenoude muziekcultuur. Naast de operabal op Aswoensdag is er ook elk jaar op 31 december een vertolking van ‘Die Fledermaus’ van Johann Srauss jr.

De opera bezoeken

Wanneer je opera wilt bezoeken kan dit uiteraard op twee manieren. De meest unieke manier is het bijwonen ven een vertolking van een opera of een balletuitvoering. Via de website van de Staatsopera kun je hiervoor kaarten bestellen. De voorstelling zijn niet heel goedkoop, maar het is zeker eens de moeite waard om op zo’n unieke locatie een voorstelling bij te wonen. Tegenwoordig is de ‘dress code’ bij veel opera’s niet meer zo strikt, maar het is hier nog wel aan te raden om in stijl gekleed een voorstelling bij te wonen.

Mocht je geen interesse hebben in dit muziekgenre of mocht het budgettair niet passen, dan kun je ook een rondleiding krijgen door het operagebouw en op deze manier toch de schoonheid van zowel de buiten- als binnenzijde van het gebouw bewonderen.