WENEN TIP 5: MUSEA

Voor museumliefhebbers is Wenen een waar walhalla. Niet vreemd als je je realiseert dat deze stad al eeuwenlang een belangrijke rol binnen Europa vervult en daardoor barst van de historie en cultuur. Als je alle musea van Wenen wilt bezoeken dan ben je wel minstens een paar weken zoet. Wij hebben daarom op deze pagina een selectie gemaakt van de musea in Wenen die wij de moeite waard vinden. Laat je echter niet beperken door onze keuzes, want ook tussen de andere musea zitten veel plekken die zeker de moeite waard zijn.

Leopold Museum

Hoewel de naam doet vermoeden dat dit museum gewijd is één van de Oostenrijkse heersers, hertog Leopold is dit toch niet zo. De naam Leopold heeft namelijk betrekking op het echtpaar Rudolf en Elisabeth Leopold. Zij hadden een collectie opgebouwd met belangrijke werken van kunstenaar die Oostenrijks expressionisme vertegenwoordigen.

De werken van Gustav Klimt zijn wellicht de bekendste. Naast werken van deze beroemde kunstenaar zijn er ook werken van Albin Egger-Lienz, Oskar Kokoschka, Alfred Kubin, Anton Kolig, Kolo Moser, Herbert Boeckl, Anton Faistauer, Ferdinand Georg Waldmüller, Anton Romako, Josef Hoffmann, Richard Gerstl en Robert Hammerstiel.

Het museum heeft een leuke collectie van een specifieke groep kunst uit ook nog eens een specifieke regio en liefhebbers van schilders uit deze periode kunnen hun hart hier ophalen.

Leopold Museum

Techniek Museum

Een leuk museum om in Wenen te bezoeken is het ‘Technisches Museum Wien’. Dit museum werd geopend in 1918 en werd aan het einde van de vorige eeuw na een grondige restauratie in de jaren negentig weer heropend in 1999. Het totale oppervlakte van het museum is een slordige 28.500 vierkante meter.

De bezoekers in dit museum krijgen een collectie gepresenteerd van de geschiedenis van de techniek op allerlei vlakken. Je kunt denken aan muziekinstrumenten, maar ook aan spoorwegen, scheepsbouw, luchtvaart en industriële ontwikkelingen.

De collectie heeft veel voorwerpen variërend van een typemachine tot een vliegtuig en alles wat daartussen zit. Een topstuk is ongetwijfeld de ‘hofsalonwagen’ waarmee keizerin Sisi reisde. Al met al een leuk gevarieerd en informatief museum.

Natuurhistorisch Museum

Dit museum is gehuisvest in een mooi gebouw en heeft een enorme collectie. De oudste objecten van de collectie komen van keizer Frans I en dateren uit 1750. Hij en zijn vrouw Maria begonnen met de aanleg van een collectie die destijds al uit zo’n 30.000 voorwerpen omvatte. Dit deel van collectie bestaat uit schelpen, slakken, koralen, maar ook edelsteen en mineralen. Het museum telt 39 ruimten waarin de collectie te bewonderen is. De enorme collectie omvat dinosauriërs en eencelligen en alles wat daartussen te bedenken is. In dit enorme museum zal je niet snel uitgekeken raken en veel te weten komen over de wonderen van de natuur op aarde over een periode van miljoenen jaren.

Kunsthistorisch Museum

Het ‘Kunsthistorische Museum’ is een topmuseum met een grote collectie van oude meesters uit verschillende tijdperken van de renaissance, maar ook uit de barok. De collectie met werken van Titiaan, Veronesse., Tintoretto en Canaletto komt voort uit de collectie van de Habsburgers. Naast de topnamen van meesters uit deze periode kom je er ook werken tegen van Pieter Breugel de Oude, Rubens en Van Dyck.

Naast dat de collectie erg indrukwekkend is en werken bevat van een bijna buitenaards topniveau is ook het gebouw waarin het museum zit erg mooi. Dat begint al bij de indrukwekkende inkomsthal. Tezamen met de indrukwekkende collectie, het adembenemende interieur van het museum en de prachtige buitenzijde is dit één van de mooiste musea op onze planeet.

Kunsthistorisch Museum

Haus der Musik

Wenen is een muziekstad bij uitstek met een rijke muziekgeschiedenis. Het is dan ook zeer de moeite waard om het Haus der Musik te bezoeken. Het museum is te bezoeken sinds het jaar 2000 en de collectie omvat een grote verzameling documentatie en attributen die te maken hebben met de roemrijke Weense muziekgeschiedenis.

Het museum heeft vijf verdiepingen ingericht die verschillende aspecten aan bod brengen. Leuk is om te weten dat je op de derde verdieping de virtuele dirigent kunt uithangen.
En op de vierde verdieping kun je jezelf de rol aanmeten als regisseur van opera- en muziekstukken. Door de interactieve elementen is dit ook een heel leuk museum voor kinderen om eens kennis te malen met de wereld van klassieke muziek.

Third Man Museum

Een bekende film uit 1949 is de naamgever van dit museum. Dit museum heeft een collectie van 3000 voorwerpen die maken hebben met de beste Britse film ooit. Want dat is deze film volgens het Britse filminstituut. Wat is dan de link met Wenen zal je denken? Deze link heeft te maken het feit dat de regisseur achter deze film geboren is in Oostenrijk. Robert Krasker zorgt dus voor de verbinding van de locatie in Wenen met deze film. Er zijn veel scenes van de film in Wenen geschoten. De ‘Harry Lime Time’ staat centraal in dit museum en de voorwerpen hebben te maken met aspecten uit wenen voor en na deze periode.

Vienna Museum

Wanneer je een beeld wilt vormen van een lange periode van de Weense geschiedenis, is het Vienna museum een uitstekende keuze om hier meer kennis van op te doen. Bezoekers komen meer te weten over de ontwikkeling van de Oostenrijkse hoofdstad door de eeuwen heen. Dit wordt gedaan door middel van een collectie van kunstverzamelingen die je een beeld verschaffen van verschillende elementen van Wenen. Ook de vergelijking die wordt getrokken met andere grote steden op maatschappelijk en cultureel vlak is bijster interessant.

Sigmund Freud Museum

Sigmund Freud is één van de bekendste inwoners van Wenen uit recente geschiedenis. Dat er in de Oostenrijkse hoofdstad een museum aan hem geweid is, is dan ook vanzelfsprekend. Dit museum is gevestigd aan de Berggasse 19 en verteld de bezoekers veel over het leven en het werk van de bekende neuroloog die vooral gekend is van zijn hypnotherapie. Tot 1938 woonde Sigmund Freud in dit huis in Wenen, die in dat jaar vanwege zijn Joodse komaf vluchtte naar Londen.

Het gebouw van het museum is het huis waar Freud in woonde en zijn praktijk had, tot hij moest vluchten. Zo kunnen bezoekers zien hoe de praktijk eruitzag en ook enkele van de andere vertrekken van het huis van Freud bekijken. Erg indrukwekkend is de enorme bibliotheek dat hier gevestigd is en de grootse verzameling wetenschappelijk werken heeft op het vlak van psychoanalyse.

Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien

In het overwegend met mooie klassieke architecturale gebouwen bezaaide Wenen valt dit moderne gebouw dat het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien huisvest snel op. Het MUMOK, zoals het museum vaak wordt genoemd ligt in het MuseumsQuartier waar een aantal van de beste musea van Wenen ook te vinden zijn.

Het moderne gebouw is een walhalla voor de liefhebber van hedendaagse kunst. Grote namen uit de meest recente periode van de kunst zijn hier te bewonderen. Dat begint een beetje in de periode van modernisten als Picasso, maar ook recentere werken hebben hier plaats gekregen. Bekende namen die hier werken hebben zijn Andy Warhol, Roy Liechtenstein en Gerhard Richter. Het is een mooie collectie van ruim 7000 werken met moderne en hedendaagse kunst.

Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien